Szybkowar - czyli garnek umożliwiający szybkie gotowanie

Szybkowar to garnek, z którym gotowanie może być znacznie szybsze. To właśnie wygoda i oszczędność czasu sprawiły, że coraz więcej osób decyduje się na jego kupno. Czy rzeczywiście warto mieć szybkowar? Jak właściwie działa ten garnek?

Gotowanie jest czynnością, która bez wątpienia może sprawiać nam ogromną przyjemność. Czasem jednak natłok obowiązków sprawia, że zwyczajnie nie mamy czasu, by przygotować pełnowartościowy i smaczny posiłek dla siebie i rodziny. Każdy z pewnością wie jak ważną rolę dla naszego zdrowia gra bogata w witaminy, zbilansowana dieta. Jak więc sobie radzić, kiedy chcemy odżywiać się właściwie, ale doba wydaje się na to za krótka? Jest kilka sposobów, które rozwiążą nasz problem. Jednym z najlepszych jest zakup specjalnego garnka, jakim jest szybkowar. Jak sama nazwa wskazuje, jego zadaniem jest szybkie przygotowanie różnego rodzaju potraw. Dowiedzmy się, w jaki sposób działa szybkowar, w jaki sposób go używać, a także sprawdźmy, czy rzeczywiście warto wyposażyć swą kuchnię w ten gadżet.

Co to jest szybkowar?

Szybkowar to nic innego, jak garnek, który wykorzystuje w swym działaniu moc ciśnienia. Jak to możliwe? Nie ma w tym właściwie nic zaskakującego. Garnek składa się z części głównej oraz pokrywki, która dzięki specjalnemu uchwytowi jest bardzo szczenie zamknięta. Tym samym podczas procesu gotowania, cała para powstała w wyniku wrzenia nie znajduje ujścia, przez co pozostaje wewnątrz naczynia. W związku z tym w garnku tworzy się bardzo wysokie ciśnienie, sprawiające, że produkty umieszczone wewnątrz gotują się nawet trzy razy szybciej, niż przy metodzie tradycyjnej. To właściwie czysta fizyka. Nie musimy jednak wcale się na niej znać, by korzystać z szybkowaru. 

Warto zaznaczyć, że dostępne obecnie szybkowary są w pełni bezpieczne w użytkowaniu. Na pokrywie umieszczane są bowiem specjalne zawory, pozwalające na wydostanie się nadmiaru pary wodnej. Dzięki temu nie istnieje ryzyko poparzenia przy otwieraniu pokrywy. 

Garnki La Bonita

Szybkowar — jak prawidłowo go używać?

Gotowanie w szybkowarze jest naprawdę bardzo proste. Każdy, kto ma choć odrobinę doświadczenia w przyrządzaniu posiłków, od razu poradzi sobie z jego obsługą. Przed pierwszym użyciem należy zapoznać się jednak z kilkoma ważnymi zaleceniami, które wskażą nam, jak efektywnie korzystać z możliwości szybkowaru. Jak więc go używać? 

Gotując tradycyjnie, bardzo często najpierw gotujemy wodę, a dopiero następnie wrzucamy do niej składniki. W garnkach szybko gotujących jest to absolutnie niewskazane. W szybkowarze umieścić należy wszystkie produkty wraz z wodą jeszcze przed podgrzaniem. Następnie stawiamy na kuchence indukcyjnej lub klasycznej i podgrzewamy. Co ciekawe, przygotowanie posiłków w szybkowarze zajmuje około 70% czasu mniej, niż w zwykłym naczyniu. Warto pamiętać, że woda powinna zajmować zawsze od przynajmniej 25% do maksymalnie 75% objętości garnka. 

Co można ugotować w szybkowarze?

W szybkowarze ugotować możemy właściwie niemal wszystko. Świetnie sprawdza się przede wszystkim przy przyrządzaniu produktów, których obróbka termiczna zajmuje normalnie bardzo dużo czasu. Mowa tu oczywiście między innymi o ziemniakach, marchewce, czy strączkach. W garnku tym możemy także przygotować różnego rodzaju zupy, takie jak popularny w polskich domach rosół, czy pomidorowa. Wiele osób zaskoczy z pewnością fakt, że szybkowar sprawdza się doskonale także do przyrządzania mięs. Pierś z kurczaka lub pieczeń ugotowana w ten sposób będzie niezwykle soczysta i smaczna. 

Każdy posiadacz szybkowaru powinien też wiedzieć, że są produkty, których raczej nie powinno gotować się w tym naczyniu. Przede wszystkim jest to spowodowane tym, że mogłoby to uszkodzić nasz garnek. O jakich produktach mowa? Głównie o wszystkich bardzo drobnych w swej konsystencji, takich jak kasze. Nie powinniśmy także wykorzystywać szybkowaru do podgrzewania gęstych zup i sosów. 

Jaki szybkowar wybrać i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Decydując się na kupno szybkowaru, warto zwrócić uwagę na kilka jego parametrów. Dzięki temu z pewnością naczynie będzie służyć nam długo i efektywnie. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o trwałości urządzenia, jest materiał, z jakiego jest wykonany. Najlepiej postawić na szybkowary ze stali nierdzewnej. Są one bowiem niezwykle wytrzymałe i łatwo utrzymać je w czystości. Dodatkowo są odporne za uszkodzenia i zarysowania. Obecnie na polskim rynku największą popularnością cieszą się szybkowary La Bonita. Są to naczynia najwyższej klasy nie tylko w zakresie wykonania, ale i biorąc pod uwagę liczne systemy zabezpieczające. Wśród nich znajduje się między innymi blokada, którą możemy włączyć na czas gotowania. 

Czy warto kupić szybkowar? 

Dla wszystkich, którzy chcą przyrządzać zdrowe posiłki szybciej, szybkowar jest doskonałym rozwiązaniem. Taki garnek zapewnia niezwykłe ułatwienie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kupno szybkowaru to po prostu doskonała inwestycja, która pozwoli nam cieszyć się smakiem wspaniałych potraw przyrządzonych dosłownie w kilka minut. 

Artykuł sponsorowany